Energiezuinige verlichting

ENERGIEZUINIGE VERLICHTING

Energiezuinige lampen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Inmiddels zijn er heel wat types verlichting op de markt waarmee u zowel uzelf als de natuur een groot plezier doet.

Wat is energiezuinige verlichting?

Energiezuinige lampen gaan spaarzamer met stroom om dan gloeilampen doordat ze elektriciteit veel efficiënter omzetten in licht. Enkel verlichting met energielabel A, A+ en A++ komt hiervoor in aanmerking.

Welke energiezuinige lamp kies ik?

We onderscheiden vier categorieën van zuinige lampen: de LED lamp, de spaarlamp, de TL-lamp en de hallogeenlamp. Elk type beschikt over bepaalde eigenschappen. Het is daarom belangrijk om te weten op welke plek en hoe je jouw verlichting gaat gebruiken.

LED lamp

LED’s zijn eerder nieuwkomers bij de binnenhuisverlichting. Een LED lamp bestaat uit een verzameling van ledjes die licht geven als er stroom doorheen loopt. Een brandtijd van 20.000 uren is niet uitzonderlijk. Bijkomende voordelen zijn de directe, maximale lichtsterkte en de schokbestendigheid.

LED verlichting mag dan wel duurder in aankoop zijn, door de lange levensduur (en het lage energieverbruik) is dit type verlichting goedkoop in gebruik. Hou er wel rekening mee dat er een enorm verschil van kwaliteit is tussen LED lampen.

Spaarlamp

Spaarlampen zijn in feite kleine opgevouwen tl-buisjes. Ze zijn ideaal voor plaatsen waar je lange tijd veel licht nodig hebt. Er bestaat vandaag een enorm aanbod aan spaarlampen in alle soorten en maten. Ook het lage energiegebruik en de lange levensduur spreken in hun voordeel.
Hou er wel rekening mee dat de opwarmtijd van een spaarlamp enige tijd in beslag kan nemen. Daarnaast geven ze onder koude omstandigheden minder licht en zijn daarom geen ideaal buitenlicht.

Tl-lamp

Een tl-lamp geeft licht door elektrische ontlading en gaat lange tijd mee. Op LED verlichting na zijn tl-lampen het meest energiezuinige type.
Door hun koele, industriële licht vind je ze vooral terug in kelders, garages of werkruimtes. Maar er komen meer en meer uitvoeringen op de markt met een aangenamere lichtkleur.

Halogeenlamp

Halogeenlampen gebruiken minder elektriciteit dan de klassieke gloeilamp. De huidige modellen hebben een UV-werende coating waardoor ze een stuk zuiniger zijn geworden en ook meer licht geven. Ze zijn ideaal in een koude ruimte omdat ze bij alle temperaturen even snel ontsteken.
Door het hoge energieverbruik zijn ze dan ook iets duurder. Vergeet niet dat de lamp zelf erg heet wordt en dat de levensduur aan de korte kant is (2.000 branduren).

TIP! Het aantal branduren van een lamp is een belangrijke factor. Een lamp die 20 procent duurder is dan een ander model, maar 2 maal zo lang meegaat, is uiteindelijk goedkoper.

Wat is de geschikte lichtkleur?

De kleur of tint van het licht van lampen varieert enorm. Op de verpakking staat dit meestal aangegeven in kelvin (K). Ben je op zoek naar warmer licht, kies dan voor een lamp met minder dan 3000 K. Boven de 3000 K wordt het licht steeds witter en koeler.